Valletta uitgeroepen tot de beste Europese stad voor wellness

January 10, 2022

Valletta mag zich, volgens de studie van GAP, de wellness-hotspot van Europa noemen. Met een score van maar liefst 100 punten op de wellnessindex gaat Valletta Brussel (88 punten) en Helsinki (87 punten) voor. De Maltese hoofdstad haalde het vooral dankzij haar uitgebreid gezondheids- en fitnessbeleid, 21 hardloopclubs, 13 kuuroorden en gemiddeld 3.625 uren zonlicht per jaar.

De studie analyseerde 28 hoofdsteden van de EU en het Verenigd Koninkrijk en onderzocht verschillende factoren die bijdragen aan welzijn. De criteria waren onder andere:

·      De hoeveelheid luchtvervuiling

·      Het percentage groene ruimte

·      Het aantal hardloopclubs per inwoner (per 100.000 mensen)

·      Het aantal sportscholen per inwoner

·      Het aantal kuuroorden per inwoner

·      Aantal Google-zoekopdrachten naar gezonde voeding en snacks per inwoner

·      Het aantal uren zonlicht

·      De kwaliteit van het drinkwater

Terug naar Valletta: ondanks dat het de kleinste hoofdstad van Europa is, heeft de stad erg veel te bieden. Naast prachtige bouwwerken en een rijke geschiedenis, is het ook de hotspot voor al wie graag met zijn gezondheid bezig is. Wij geven je graag enkele tips voor een leuke, gezonde vakantie.

Start je dag mindful

Sluit je aan bij een groep of ga alleen op pad, in Valletta zijn er verschillende parken met een fantastisch uitzicht om je dag te starten met een yogasessie. De Lower of Upper Barrakka Gardens, het plein aan de Triton fontein, de Hastings Garden, er is keuze genoeg. Het mediterrane klimaat zorgt voor een aangename temperatuur waardoor een buitensessie de ideale start van je dag is.

Loop, skeeler, fiets... rond Valletta

Hoe je je ook het liefst verplaatst, er is voor ieder wat wils. Wie een toertje gaat lopen, zal zijn ogen uitkijken. Doordat Valletta omringd is door de Grand Harbour heb je een prachtig zicht om elke hoek. Train je beenspieren en loop de vele trappen op naar het centrum van de stad. Je zal beloond worden met een magnifiek uitzicht over de stad en de haven. Wie zich liever op wieltjes verplaatst, kan een toer doen op de promenade aan het water, die de hele stad omringd. De uitzichten stellen nooit teleur. 

Vitamine Valletta

We weten allemaal dat vitamine D belangrijk is voor je. Het geeft je energie, is goed voor je weerstand, zorgt voor stevige botten... Net daarom is een citytrip naar Valletta wat je nodig hebt: de Maltese hoofdstad mag zich de zonnigste hoofdstad van Europa noemen met gemiddeld maar liefst 3.625 zonuren per jaar. Ter vergelijking, in België ligt dit gemiddelde op zo'n 1.564 zonuren per jaar.