Wat een week…

May 14, 2020

We hebben ons voorgenomen om hoofdzakelijk positief nieuws te brengen, maar we mogen ook de realiteit niet schuwen. Dit was een loodzware week voor de reissector. In één week tijd gaan duizenden jobs verloren bij Brussels Airlines en Touroperator TUI. En allicht is dit nog maar het begin… Onze steun gaat dan in eerste instantie ook uit naar alle collega's die nu in grote onzekerheid leven.

Een heropstart is dringend nodig en daarom waren alle ogen deze week opnieuw gericht op de uitkomst van de Nationale Veiligheidsraad, maar meer nog op die van de Europese Commissie. Wat werd er nu precies beslist met betrekking tot reizen?

 

Toch vooral hoop

Na de samenkomst van de Europese Commissie op 13 mei blijft toch vooral een positief over. Zo hoopt de Commissie dat er deze zomer toch nog een beperkte vorm van toerisme mogelijk moet zijn in Europa. Dat is alvast één horde die genomen is. Het geloof dat er nog iets kan deze zomer.

 

Maar wanneer dan?

Over een datum vanaf wanneer we weer kunnen reizen binnen Europa heeft de Commissie zich niet uitgesproken. Deze beslissing laten ze over aan de lidstaten zelf. Die beslissen zelf wanneer hun bevolking weer op reis kan in eigen land en daarbuiten. Hier moeten we dus weer richting de eigen Nationale Veiligheidsraad kijken. En daar bleef het gisteren (13/05/2020) nog opvallend stil. 8 juni blijft nog steeds de datum waarop er ten vroegste van een versoepeling wordt gesproken. Vandaag (14/05/2020) beloofde minister De Crem wel meer duidelijkheid over het openstellen van de Europese binnengrenzen tegen midden volgende week.

 

Wat is wel al duidelijk?

De Europese Commissie besprak ook een aantal concrete topics. Zo lijkt het idee van een “COVID-19” reispaspoort definitief van de baan. Dit systeem zou toch niet waterdicht blijken. Ook zullen luchtvaartmaatschappijen niet verplicht worden om stoelen leeg te laten. Dit is economisch niet haalbaar en mits de toepassing van verschillende andere veiligheidsmaatregelen is dat ook niet nodig. Hotels, restaurants en bed and breakfasts moeten allemaal maatregelen nemen om hun personeel en gasten te beschermen.

Foto: Het idee van een COVID-19 paspoort lijkt weer even van de baan

 

Wel of niet in quarantaine?

Wanneer een reiziger ziek wordt, moeten er kamers zijn waar hij of zij kan worden afgezonderd. Lidstaten moeten ervoor zorgen dat ook toeristen op hun grondgebied zich kunnen laten testen wanneer ze zich ziek voelen of symptomen vertonen. En er moet idealiter ook een systeem zijn van contactopsporing, zodat kan worden nagegaan met wie de toerist in contact is gekomen. Wanneer al die voorwaarden vervuld zijn, is het volgens de Europese Commissie niet nodig dat toeristen bij aankomst of terugkeer in een of andere vorm van quarantaine worden geplaatst.

 

Het systeem van de reisvouchers

Ook dit kwam opnieuw ter sprake. De Belgische regering keurde een wet goed waarbij klanten automatisch een voucher ontvangen wanneer hun reis wordt geannuleerd. Er blijft discussie of dit nu wel of niet in strijd is met de Europese rechten van de consument. Ook voor ons is het niet altijd evident om te handelen binnen dit mistig kader. Bovendien blijven wij in deze ook afhankelijk van het beleid van onze leveranciers. We volgen het verder mee op de voet!