We kunnen terug op reis!

April 16, 2021

Maandag 19 april wordt het reisverbod naar EU-landen opgeheven. Dat werd afgelopen woensdag op het Overlegcomité meegeeld. Maar eigenlijk wisten we dit al. Deze beslissing zat namelijk al ingebakken in het Ministerieel besluit van 20 maart. Toch fijn dat deze versoepeling niet teruggetrokken werd en dat ook de datum van 19 april overeind blijft. Want sinds 27 januari verkeren we in een situatie waarbij alle niet-essentiële reizen verboden zijn. Een harde en vrijheidsberovende maatregel die ook bij de Europese beleidsmakers (alarm)belletjes deet rinkelen. De Belgische Overheid heeft ons woensdag dus geen cadeau gedaan. Ze dienden zich te plooien naar Europa. Er werd al langer op gewezen dat dit besluit buiten proportie was en dat men beter kan inzetten op testen en quarantaine. En dat gaat men dan nu hopelijk ook doen. 

 

Reizen mogelijk maken voor iedereen die dat wil, maar wel op een veilige en gecontroleerde manier,

dat is een beleid waar we ook met Uniglobe achter willen staan."

 

Wie na een verblijf van minstens 48 uur in een rode zone naar België terugkeert, moet een week in quarantaine gaan en zich laten testen op dag 1 en 7 na terugkomst. Dit geldt ook voor wie al gevaccineerd zou zijn. Ook het Passenger Location Form moet nog steeds ingevuld worden. De politie zal dit ook controleren. Wie de regels overtreedt, riskeert een boete van 250 euro.

Reizen mogelijk maken voor iedereen die dat wil, maar wel op een veilige en gecontroleerde manier, dat is een beleid waar we ook met Uniglobe achter willen staan. Over het BTA-formulier voor professionele reizen werden nog geen uitspraken gedaan, maar gezien het onderscheid tussen essentieel en niet-essentieel komt te vervallen, zal dit allicht ook sneuvelen.

Om jullie volledig en correct te kunnen informeren wachten we op de publicatie van het nieuwe Ministerieel Besluit. Want ook over reizen buiten Europa wordt nog druk gespeculeerd. Spoedig meer nieuws hierover.

Maar laat ons alvast genieten van de nakende reisvrijheid!