ZeroAvia plant emissievrije vluchten vanaf 2024

November 15, 2021

De luchtvaartsector plant in 2024 emissievrije commerciële passagiersvluchten tussen Rotterdam The Hague Airport (RTHA) en Londen met een vliegtuig met 19 zitplaatsen.

Het vliegtuig, dat momenteel wordt ontwikkeld door ZeroAvia, zal volledig op waterstof vliegen. ZeroAvia, Royal Schiphol Group, Stichting Rotterdam The Hague Innovation Airport en de luchthaven zelf hebben hierover een samenwerking aangekondigd om deze ambitie te realiseren.

De deal zet een solide tijdlijn uit voor de lancering van de eerste zero emissie commerciële passagiersvluchten tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland, en mogelijk de eerste internationale commerciële operatie in de wereld. ZeroAvia en Royal Schiphol Group zijn in vergevorderde gesprekken met luchtvaartmaatschappijen om overeenstemming te bereiken over een exploitant voor de geplande route.

In het kader van de samenwerking om deze commerciële route te realiseren, zullen ZeroAvia en Royal Schiphol Group zeer nauw samenwerken aan het testen en uitrollen van de waterstof bevoorradingsketen. De twee bedrijven zullen zich ook richten op het veiligstellen van de route voor de commerciële invoering van waterstof-elektrische luchtvaart, met inbegrip van het opzetten van het juiste regelgevende kader.