Zijn er nu nieuwe maatregelen rond reizen of niet?

June 09, 2021

Het zijn opwindende tijden. Er wordt steeds meer mogelijk op gebied van reizen. Zowel zakelijk als privé. Steeds meer bestemmingen kleuren oranje of groen. Positieve ontwikkelingen dus! Maar er zijn nog steeds nog heel wat voorwaarden aan verbonden. En in de stormloop van aankondigingen en versoepelingen is het niet altijd evident om het hoofd koel te houden. Waar staan we nu? Wat zijn de huidige maatregelen en waar kan je je als reiziger in de nabije toekomst aan verwachten?

 

WAT ZIJN DE HUIDIGE MAATREGELEN?

De versoepelingen die op het Overlegcomité van 4 juni werden aangekondigd in het kader van reizen binnen Europa zijn nog niet van kracht. In het recentste Ministerieel Besluit dat in werking trad op 9 juni, staan deze nieuwe maatregelen nog niet vermeld. Momenteel verandert er dus nog niets en blijven de maatregelen die we kennen sinds 19 april geldig.

LET OP: Sinds 09/06 is er wel een belangrijke wijziging. Maak je een verplaatsing waarbij je normaal gezien geen PLF moet invullen (< 48 uur, geen gebruik gemaakt van vervoerder,...), maar was je de afgelopen 14 dagen op enig moment in India, Brazilië of Zuid-Afrika, dan ben je alsnog verplicht het PLF in te vullen.

Hier kan je de huidige maatregelen raadplegen

 

WAAR KUNNEN WE ONS VANAF 1 JULI AAN VERWACHTEN?

Op het Overlegcomité van 4 juni werden allerlei versoepelingen en maatregelen aangekondigd om deze zomer veilig te kunnen reizen. De ingangsdatum wordt voorzien op 1 juli. Ze zullen van kracht zijn wanneer ze ook in een Ministerieel Besluit worden gepubliceerd. Het is nog niet officieel, maar het is wel al iets om naar uit te kijken. Zo zullen de nieuwe maatregelen er vanaf 1 juli zeer waarschijnlijk gaan uitzien:

  • Wie over een geldig digitaal coronacertificaat beschikt, kan binnen de lidstaten van de Europese Unie vrij reizen. Dat is het basisprincipe. Bestemmingslanden kunnen evenwel steeds bijkomende voorwaarden stellen. Hier kan je informatie vinden over het coronacertificaat.

  • Aan het verplicht gebruik van het Passenger Locator Form (PLF), verandert er niets. Hier kan je het PLF-formulier met meer uitleg vinden.

  • Het onderscheid tussen professioneel en niet-professioneel reizen vervalt. Ook voor professionele reizen moet vanaf 1 juli enkel nog een PLF worden ingevuld. Het BTA-formulier komt te vervallen.

  • Voor kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar en voor volwassenen die nog niet de kans hebben gekregen om zich volledig te laten vaccineren, wordt de kostprijs van een PCR-test terugbetaald tot een maximum van 55 euro. Het betreft testen afgenomen in België, afhankelijk van het bekomen van een Corona Test Prescription Code bij de FOD Volksgezondheid. De financiële tegemoetkoming kan maximaal 2 keer gebruikt worden, tijdens de maanden juli, augustus en september.

  • Er komen versoepelingen op gebied van quarantaine voor inwoners van België die na hun vakantie terugkeren naar België vanuit een rode zone. Wie beschikt over een digitaal coronacertificaat met volledig vaccinatie (+ 2 weken), recente negatieve PCR-test  (< 72 uur) of herstelcertificaat zal niet meer in quarantaine moeten. Ook wie zich bij aankomst onmiddellijk laat testen (dag 1 of dag 2), hoeft niet in quarantaine. Voor personen vanaf 12 jaar wordt een negatieve PCR-test gevraagd. Kinderen onder de 12 jaar zijn vrijgesteld van testverplichting. Wie terugkeert uit een groene of oranje zone moet sowieso niet in quarantaine (dat is nu ook al zo).

  • Er komt een noodrem voor hoogrisicozones waar nieuwe besmettelijke varianten circuleren. Wanneer je uit zo een zone terugkeert moeten Belgen bij terugkeer altijd 10 dagen in quarantaine, ook wie gevaccineerd is. Voor niet-inwoners van België geldt er een inreisverbod.

Raadpleeg hier de officiële bron