Zuid-Afrika heropent zijn grenzen, maar...

October 06, 2020

Op 1 oktober heeft Zuid-Afrika zijn grenzen weer geopend voor internationale reizigers. Deze grenzen zijn echter nog niet open voor toeristen uit alle landen wereldwijd. De Zuidafrikaanse overheid heeft immers een lijst van "high risk countries" opgemaakt waarvoor nog geen toegang geldt.

 

Niet-essentiële reizen voor Belgen nog niet mogelijk

Op die lijst staan momenteel ook België, Nederland en Luxemburg omdat er een hoger aantal besmettingen en gerapporteerde sterfgevallen is in vergelijking met Zuid-Afrika is.

 

Zakenreizen zijn mogelijk mits voorwaarden

Zakenreizen naar Zuid-Afrika vanuit een hoog risico land kunnen sinds 1 oktober ook enkel mits voorafgaande goedkeuring van de Zuidafrikaanse overheid. Aanvragen mét reden van de reis, moeten worden gericht aan Covid19BusinessTravel@dha.gov.za.

 

Strikte maatregelen

Alle reizigers die het land binnenkomen (ook uit niet hoog risico landen), moeten een negatieve corona-test moeten kunnen voorleggen, niet ouder dan 72 uur vanaf het vertrekmoment uit het thuisland. Reizigers zullen bij aankomst in Zuid-Afrika ook worden gescreend op eventuele COVID19-symptomen en op contacten met eventuele besmette personen. Indien nodig moeten ze ter plaatse ook een extra test ondergaan die voor eigen rekening is. En ze moeten een bewijs van hun accommodatie voorleggen voor als eventuele quarantaine (10 dagen) na de test nodig lijkt.

De volledige lijst - die om de 2 weken wordt herbekeken- én alle detailinfo is hier terug te vinden.

 

Als Belg vallen we nog even uit de boot, maar de heropening van Zuid-Afrika moet wel gezien worden als een zeer positieve ontwikkeling. Ondanks het aarzelend begin is dit een belangrijke stap in de goede richting!