Zweten bij de Russen: banja in Sint-Petersburg

October 07, 2019

Wil je de echte Russische ziel doorgronden, dan moet je een banja meemaken. De Russische variant van de Finse sauna is intenser, straffer en zonder poespas. In Sint-Petersburg, je ideale bestemming voor een heerlijke citytrip, kan je een dag lang genieten in de Yamskiye Bani. Een zweterige maar ook onvergetelijke ervaring.



Wie de ziel van een volk wil doorgronden, doet er goed aan om de gewoontes van dat volk te ontdekken: wat mensen eten en drinken, hoe ze zich ontspannen, hoe ze met elkaar omspringen. Eén van de basis ingrediënten van het Russische leven is de badcultuur. Net zoals de Finnen dol zijn op hun sauna’s, houden de Russen van hun banja’s. ‘Banja’ is het Russische woord voor bad. Het is een sauna die traditioneel met hout (berk) verwarmd wordt tot 80 à 100 graden: even heet als de Finse sauna. Het verschil? De Russen gieten veel vaker en veel meer water op de gloeiende stenen, zodat de vochtigheid er hoger is dan in de Finse sauna’s. Met berkentwijgen slaan de badgasten ondertussen op hun huid, om zo de doorbloeding te stimuleren. Een straffe, zeer hete ervaring met een bijzonder heilzame werking. Naast de stoomruimte (de parilka) heeft een Russische banja ook nog een wasruimte en een relaxruimte. Dat daar al eens een glaasje vodka gedronken wordt, mag niet verrassen. Het hoofd toch koel houden? Dat doe je in een banja letterlijk door een vilten hoedje te dragen.


Sint-Petersburg is een geliefde bestemming bij Europeanen: het is een mooie stad met een oud historisch centrum, tsjokvol cultuur en erfgoed. Wel, in dat historische centrum ligt de Yamskiye Bani: een banjacomplex waar toeristen welkom zijn, zonder aan de authenticiteit van het badhuis te komen. Een mooi, oud historisch badhuis, waar je je tijd kan nemen om je letterlijk en figuurlijk in de zaligheden van het Russische badleven onder te dompelen. Doe enkele zweetrondes, laat je lekker hard masseren, neem een koude douche en een dompelbad. Dit badhuis behoort tot de oudste van Rusland, ligt perfect in het centrum van de wondermooie stad. Neem je tijd voor dit avontuur. Nadien kom je buiten met een huid die jong en elastisch aanvoelt, ben je in perfecte conditie én ben je een unieke, authentieke Russische ervaring rijker.

Google voor meer info of raak wijs uit de Russische homepage www.yamskie-bani.ru.