Gastronomische herfst in Slovenië

August 27, 2019

Slovenië is een ideale bestemming voor een herfstvakantie. Terwijl de nabijgelegen Alpen zich voorbereiden op een winter vol sneeuw, loert de mildheid van de nabijgelegen Middellandse zee nog altijd om de hoek: dat zorgt voor een uitgebreid culinair aanbod dat die twee werelden combineert. Nu de oogst is binnengehaald, wordt het tijd om Slovenië gastronomisch te ontdekken: tijd voor de Osmica!

Slovenen zijn duidelijk: ‘de weg naar iemands hart loopt door de maag’. Dat komt mooi uit in een land dat geprangd ligt tussen zee en berg. Op de scheidslijn tussen Alpen en Middellandse Zee zorgt de natuur voor een divers aanbod aan lokale producten. De beste periode om van die gevarieerde keuken te proeven, is de ‘Osmica’: dat is de week waarin de oogst wordt binnengehaald en veel boerderijen hun deuren met graagte open zetten om gasten van hun verse producten te laten proeven. Die herfstproeverijen zijn een eeuwenoude traditie in Slovenië. Oorspronkelijk was het alleen een wijnproeverij, waarbij de wijnboeren hun ‘overschotten’ taxvrij konden verkopen. Vandaag is de Osmica een gastronomisch hoogtepunt in Slovenië geworden, vooral dan op het platteland, de Vipavavallei en het Karstgebergte. De tien eerste dagen van november – traditioneel net voor het feest van Sint-Maarten – is het daar heerlijk wijn proeven. Maar het gaat natuurlijk om veel meer. Tijdens de Osmica kan je je wagen aan de zalige prosciutto, worst, salamai en pancetta uit het Karstgebergte, of aan de beste kazen en honingproducten.

Slovenië gebruikt de Osmica terecht om zijn totale gastronomische aanbod in de kijker te plaatsen. Van bergvis tot minerale zouten, van zoete gebakjes tot een reeks topwijnen: Slovenië dreigt soms vergeten te worden als we het over kwaliteitsvolle producten hebben. De vele boerderijen in het westen van het land willen je maar wat graag overtuigen van de kwaliteit die ze in de keuken brengen. En vergis je niet: traditionele producten kunnen ook tot moderne gastronomie leiden. Het hele scala van de Sloveense gastronomie kan je proeven tijdens de Osmica. Smakelijk. En gezondheid!

www.slovenia.info