Het is nu officieel: zo ziet een vlucht er in de toekomst uit

May 21, 2020

Sinds deze week is er een Europees protocol klaar voor als het vliegverkeer herneemt. Het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) hebben een reeks maatregelen opgesteld voor luchtvaartpersoneel en reizigers. De luchtvaartmaatschappijen en luchthavens zullen die richtlijnen nu in de praktijk moeten omzetten. We hebben het document samengevat en zetten de belangrijkste maatregelen voor je op een rij. Dit zijn aanvullende maatregelen bovenop de basisvoorschriften van social distancing en de strengere hygiënemaatregelen die we allemaal al kennen.

 

VOOR AANKOMST OP DE LUCHTHAVEN

Luchtvaartmaatschappijen zullen mensen met COVID-19 symptomen via informatiefolders en reclamecampagnes ontraden om naar de luchthaven te komen. De terminals zullen enkel toegankelijk zijn voor passagiers. Vrienden of familie die je komen uitzwaaien of verwelkomen mogen het gebouw niet binnen.

 

OP DE LUCHTHAVEN

 

 • Schoonmaak en desinfectie

Alle ruimtes, toiletten en contactoppervlakken zullen zeer regelmatig gedesinfecteerd worden. Bovendien zal er voldoende verluchting zijn. Overal waar persoonlijk contact nodig is worden schermen geplaatst. Luchthavenpersoneel zal beschermende kledij dragen.

 

 • Mondmaskers

Het dragen van een mondmasker wordt sterk aanbevolen. Tijdens de security check moet dit even afgezet worden.

 

 • Temperatuurmeting

Als de overheid (in eigen land of op de bestemming) het noodzakelijk acht om de lichaamstemperatuur van passagiers te meten, dan zal dit bij voorkeur gebeuren voor de check-in of bagage drop-off. Er zullen ook aparte en veilige standjes worden ingericht mocht verder onderzoek of bevraging nodig zijn.

 

 

 • Weigering

Passagiers kunnen geweigerd worden als er een grondig vermoeden bestaat van een besmetting met COVID-19. Er wordt aan luchtvaartmaatschappijen gevraagd om hiervoor soepele omboekingsvoorwaarden of restitutie te voorzien.

 

 • Covid-19 verklaring

Reizigers worden verplicht om een Covid-19 verklaring te ondertekenen, al dan niet elektronisch. Dit dient voor het inchecken (online of op de luchthaven) te gebeuren. Die zou er als volgt uit kunnen zien.

 • Check-in

Online check-in zal gestimuleerd worden. Ook het gebruik van de self check-in terminals op de luchthavens zal de voorkeur krijgen.

 

 • Boarding

Passagiers zal aangeraden worden om zo weinig mogelijk handbagage mee te nemen om het boardingproces snel en veilig te laten verlopen. Net voor het aan boord gaan kan gevraagd worden om de handen nogmaals te ontsmetten en/of over een desinfecterende mat te lopen.

 

AAN BOORD

 

 • Mondmaskers

Mondmaskers aan boord worden verplicht. In de officiële tekst is er zelfs sprake van medische mondmaskers. Deze dienen minstens om de 4 uur vervangen te worden of meteen nadat ze gecontamineerd zijn door verkeerde aanraking, vocht, … Je dient dus over een voldoende voorraad te beschikken, zowel voor de heen- als terugreis!

 

 

 • Toiletbezoek

Het rondlopen en aanschuiven bij toiletten moet vermeden worden. Er zal ook een apart toilet voorbehouden blijven voor de crew.

 

 • Luchtcirculatie

Er dient voldoende verse buitenlucht aangevoerd te worden waarbij gebruikt gemaakt wordt van speciale filters die alle minuscule deeltjes – waaronder COVID-19 – tegenhouden.

 

 • Afstand

Indien mogelijk dient zoveel mogelijk afstand tussen de passagiers bewaard te worden, maar dit is geen verplichting. Wanneer een vlucht volgeboekt is zal iedereen naast elkaar zitten, maar wordt streng toegezien op de naleving van alle andere maatregelen.

 

 • Service aan boord

De service aan boord en het contact tussen crew en passagiers wordt tot een minimum herleid. Duty-free shopping zal tijdelijk afgeschaft worden. Er komt een minimale service voor eten en drankjes. Betalen gebeurt bij voorkeur contactloos.

 

 

 • Vaste zitplaats

Om achteraf aan contact tracing te kunnen doen moet de luchtvaartmaatschappij je stoelnummer en je contactgegevens ter beschikken houden van de autoriteiten. Snel even van stoel wisselen zal niet toegelaten worden.

 

VAN BOORD GAAN

Het van boord gaan zal veel gedisciplineerder moeten gebeuren dan voorheen. Per rij zal aangegeven worden wie kan rechtstaan, zijn bagage kan nemen en kan uitstappen. Bij gebruik van bussen zal er meer plaats voorzien moeten worden.

 

OP DE BESTEMMING

Ook op de bestemming kan opnieuw een temperatuurmeting plaatsvinden.

 

Hier zie je alvast hoe KLM deze maatregelen omzet in de praktijk

 

Hier kan je de volledige en officiële tekst bekijken

 

En uiteraard kan je ook op Uniglobe rekenen voor de organisatie van je zakelijke reis of privé vakantie.