Koester de oester!

December 20, 2019

Van september tot april kan je in Zeeland proeven van het beste wat de Noordzee te bieden heeft: oesters. Zeeland en oesters: ze zijn onafscheidelijk. Profiteer ervan, en ga tijdens de kille wintermaanden een weekendje uitwaaien en proeven van de zilte zaligheid.

Een bestemming hoeft niet ver te zijn om je er toch helemaal weg van huis te voelen. Dat gevoel bekruipt je telkens opnieuw als je naar Zeeland trekt. Tijdens de winterse maanden zijn de brede stranden er meestal verlaten. De polders staan nukkig in weer en wind, en de fietspaden zijn er even kaarsrecht als tijdens de zomer. Het grote verschil met de zomer? In de winter kan je er oesters en andere zaligheden uit Noordzee, Ooster- en Westerschelde proeven.

Een ‘must see’ is Yerseke: dat is het oester- en mosseldorp van Zeeland ‘par excellence’. Alles in dit pittoreske, levendige dorpje draait om schelpdieren als mosselen en oesters. Bezoek er zeker de bekende oesterputten, waar de oesters hun finale rijping ondergaan. Loop binnen in een van de vele oesterbars, restaurantjes en eethuisjes en laat je helemaal gaan. Zelf gingen we ‘all the way’ voor een heerlijk bord vol zeevruchten, samen met een glas ijskoude en mineraalrijke witte wijn.

In Zeeland heb je grosso modo twee types van oesters: de ‘Zeeuwse platte’ en de ‘Zeeuwse bolle’ (ook wel de ‘creuse’ genoemd). Allebei worden ze gekweekt in het zilte water van de plas van Grevelingen of in de Oosterschelde. De platte oester is zeldzamer, en qua smaak ook wat verfijnder dan de creuse. Maar allebei zijn ze een delicatesse die behoort tot het lekkerste wat Zeeland – en bij uitbreiding heel Nederland – te bieden heeft. Geniet ervan met wat citroensap en een klein beetje zwarte peper. Maar overdrijf daar niet mee, om de delicate smaak van de oester geen geweld aan te doen. En als je toch oesters gaat proeven, vergeet dan ook de Zeeuwse mosselen niet, en de fantastische kreeften uit Zeeland.

Boek een weekendje Zeeland, en doe dat in een vakantiehuisjes. Er zijn heel leuke logiesmogelijkheden in onder andere Oudelande, Colijnsplaat en Bruinisse. Stuk voor stuk heerlijke uitvalsbasissen om een weekend te wandelen, te fietsen, te relaxen, van het Zeeuwse dorpsleven te genieten. En natuurlijk om je onder te dompelen in de Zeeuwse zilte zaligheden!

Categories:taste