Proeven van Kopenhagen en Noma

July 18, 2018

Sinds Noma in 2004 de deuren opende met de ambitie om de Noordse keuken opnieuw uit te vinden, is dit sterrenrestaurant een bestemming an sich geworden in Kopenhagen. Het oude fabriekspand waar Noma (een samentrekking van Nordisk mad, Noords voedsel) gevestigd is, geeft aan waar het om draait: hier worden traditie, streek- en seizoensgebonden ingrediënten in een verrassend maar ultramodern en kunstig jasje gestoken. De borden zijn niet alleen een lust voor het oog, de smaaksensaties die door de keukenbrigade worden geserveerd krijgt, zijn dat nog veel meer. De lovende commentaren, versterkt door de eretitels die Noma intussen al vergaard heeft, spreken boekdelen. Om er eentje te citeren : ‘Je betaalt een smak geld om hier te komen lunchen, en toch kan ik niet wachten om ooit nog eens terug te komen.’

Want het prijskaartje verbonden aan een stop in Noma is inderdaad niet mis. Wees je ervan bewust dat je minstens 300 euro veil moet hebben voor een plekje hier, verondersteld dat je online een tafeltje hebt kunnen reserveren. En toch heeft Redzepi school gemaakt. Kopenhagen telt intussen meer dan 15 restaurants met een of meer Michelin- sterren. Noma 2.0 staat in 2018 niet gekwoteerd omdat ze naar een nieuwe locatie verhuisd zijn. Maar laat dat laatste u vooral niet afschrikken.

 

Het nieuwe Noma vind je in Refshalevej 96, dat is een stukje voorbij de vrijstad Christiania.