Rioja: wijn en bodega’s met een moderne twist

July 18, 2018

De Noord-Spaanse regio Rioja associeert u steevast met een stevige rode wijn, en terecht. Maar de dynamiek die de wijnbouw in zijn diverse geledingen tentoonspreidt, loont de moeite om er eens op verkenning te gaan.

De wijncultuur in deze streek van glooiende heuvels en valleien rond de rivier Ebro (de naam is trouwens afkomstig van een zijrivier, Rio Oja) is eeuwenoud. De ligging, deels op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, heeft wijnbouwers hier zeker geen windeieren gelegd. De regio rond de wijnhoofdstad Logroño is bezaaid met kloosters en kerken.

Maar deze oude bouwwerken hebben, mede door de nieuwe wind die door de lokale wijnindustrie waait, het voorbije decennium concurrentie gekregen van nieuwe (wijn)kathedralen. In Logroño zelf ogen de bodega’s van Darien en Campo Viejo (temidden van de velden!) modernistisch. Meer westwaarts en een van de absolute blikvangers bevindt zich de spectaculaire bodega annex hotel van Marqués de Riscal in Elciego. Het is een kopie van Frank Gehry’s eigen Guggenheimmuseum in Bilbao. In buurgemeente Laguardia was nog een sterarchitect aan het werk, Santiago Calatrava (bodegas Ysios). In westelijke richting (Samaniego en vooral Haro) zitten nog een heleboel gerenommeerde Riojahuizen. Zaha Hadid, bekend van het Antwerpse Havenhuis, heeft er voor het huis López de Heredia Viña Tondonia een nieuwe bodega ontworpen.

En hoe zit het met de wijnen zelf? De gustibus non est disputandum, over smaken kunnen we verschillen. U laat zich best leiden door uw eigen smaakpalet en proeverijen ter plaatse. Weet wel dat het gros van de Riojawijnen gemaakt worden van de tempranillodruif en dus rode wijnen produceren.