Wijnwandelingen in Zwitserland

October 17, 2019

De herfst is bij uitstek de geschikte periode om te wandelen. Evenzeer is het de tijd waarin de druiven geoogst worden en wijn gemaakt. Combineer die twee en trek op wijnwandeling in Zwitserland. Het land produceert heerlijke, vaak nog niet zo bekende wijnen. Breng daar al wandelend verandering in.

Zwitserland kennen we als zomer- en als winterbestemming. Minder als wijnland. Het land heeft nochtans de juiste grond en het perfecte klimaat om topwijnen voort te brengen. Door de relatief lage productie komen die wijnen zelden tot bij ons. Dus is dit een goede tip: ga zélf naar die wijnen, en doe dat tijdens het oogstseizoen. Als in de herfst de ranken zwaar doorhangen en de lekkerste druivensoorten geplukt worden om tot wijn te maken, kan je in de zalige herfstnatuur schitterende wandelingen maken.

Een voorbeeld? Trek naar de regio rond het meer van Genève. Naar de Terrasses de Lavaux bijvoorbeeld. De naam zegt het al: de wijngaarden zijn in terrassen opgebouwd, zuidelijk gericht. Van Saint-Saphorin (aan de oever van het meer, ten oosten van Lausanne) wandel je een zalige tocht van 11 kilometer. Licht glooiiend, goed voor 440 stijgmeters. In een dikke drie uur laveer je door een zee van variërend licht, zalig zicht en wondermooie wijngaarden. Met zijn 800 hectaren is Lavaux meteen het grootste samenhangende wijngebied van Zwitserland. Lavaux kent mooie wijnboerhuizen. Loop zeker de Auberge de l’Onde binnen om te proeven en smullen.

Wie in de herfst door de Zwitserse wijngaarden wandelt, moet natuurlijk ook van die godendrank proeven. Neem zeker een glas Chasselas, één van de meest typische druivensoorten van het land. Een lekker kristalrijk wit wijntje. Vanuit Lutry – het eindpunt van deze heerlijke wandeling – kan je zowaar met de lijnboot over het meer terug naar je startpunt.

Zwitserland presenteert je natuurlijk veel meer wijnwandelingen. Dat kan ook in Zuid-Ticino zijn, schurkend aan wijnland Italië, of in het oostelijke Graubünden, en ten noorden van Zürich.

Bekijk de wijnwandelingen in Zwitserland ›