Het positief nieuws valt uit de lucht

May 28, 2020

Het lijstje van luchtvaartmaatschappijen die hun activiteiten hervatten wordt steeds langer, met Brussels Airlines op kop! Het lijkt wel alsof zij meer weten over wanneer de grenzen weer open gaan. In België wachten we nog steeds op een duidelijk perspectief met betrekking tot vliegvakanties. Maar laten we ons alvast optrekken aan deze positieve ontwikkelingen.

 

Brussels Airlines

Brussels Airlines heeft maandag meer details gepubliceerd over de afgeslankte zomerdienstregeling, die op 15 juni van start gaat met de hervatting van de vluchtuitvoering. De capaciteit wordt geleidelijk opgevoerd tot dertig procent van het oorspronkelijk geplande zomeraanbod in Europa en veertig procent van het geplande longhaul-aanbod. Na de zomer volgt verdere groei. Bekijk hier over welke bestemmingen het gaat.

 

Volotea

Volotea grijpt de versoepeling van de reisbeperkingen aan om de binnenlandse vluchtuitvoering in Frankrijk, Griekenlands, Italië en Spanje geleidelijk te hervatten. De prijsvechter voert daarnaast weer vluchten uit voor Airbus.

 

Alitialia

Alitalia vliegt vanaf juni weer naar een groot aantal bestemmingen in Italië. Ook Europese bestemmingen worden weer aangevlogen en de verbinding tussen Rome en New York wordt hersteld. Dat is het gevolg van versoepelde internationale reisregels.

 

Air Baltic

AirBaltic hervat enkele internationale lijndiensten vanuit het Letse Riga. Schiphol is de eerste bestemming die weer aangevlogen wordt, namelijk vanaf aanstaande maandag (25 mei). In de weken daarna volgen Hamburg (1 juni), Wenen (8 juni) en Düsseldorf (9 juni).

 

The Aviation Factory

The Aviation Factory, dat luchtvervoer op maat organiseert, heeft haar intrek genomen in de nieuwe business aviation terminal op de luchthaven van Oostende. In het North Sea Aviation Center, dat vorig jaar de deuren opende, worden VIP-vluchten afgehandeld.

 

Georgian Airways

Georgian Airways wil indien mogelijk vanaf 1 juli nagenoeg alle vluchten hervatten. De Georgische luchtvaartmaatschappij vloog voor de coronacrisis uitbrak naar zo’n twintig Europese bestemmingen, waaronder Schiphol en Brussels Airport.

 

Jet2

De Britse vakantiemaatschappij Jet2 heeft aangekondigd dat zij begin juli de vluchtuitvoering hervat. Jet2 vliegt van Britse luchthavens naar een groot aantal vakantiebestemmingen in voornamelijk Zuid-Europa.

 

Luxair

Luxair hervat vanaf 29 mei stapsgewijs de vluchtuitvoering. De internationale luchthaven van Luxemburg wordt daardoor eind deze maand verbonden met Hamburg, Lissabon, München, Porto en Stockholm.

 

Vliegverkeer in India

Na een onderbreking van exact twee maanden is het binnenlandse vliegverkeer in India maandochtend weer opgestart. Gedurende de hele dag staan er in het land zo’n zeshonderd vluchten in de planning. Dat komt neer op een derde van de normale capaciteit.

 

Croatia Airlines

Croatia Airlines vliegt sinds maandag weer vanaf Schiphol. Naast Frankfurt is Amsterdam de tweede internationale bestemming die de Kroatische luchtvaartmaatschappij aan de dienstregeling toevoegt nu grensrestricties meer en meer worden opgeheven. De route Amsterdam-Zagreb was sinds begin april opgeschort.

 

Vliegverkeer in Ecuador

Het vliegverkeer in Ecuador mag per 1 juni worden hervat. Zowel binnenlandse als internationale vluchten zijn weer toegestaan, maar er zijn wel restricties van toepassing. Zo mogen maatschappijen slechts dertig procent van de normale frequenties uitvoeren.

 

Ryanair

Ryanair’s plan om in juli 40 procent van de normale dienstregeling te hervatten is nu definitief, zo heeft de prijsvechter bekendgemaakt. Aanleiding hiervoor is het besluit van Spanje en andere Zuid-Europese landen om in de zomer weer toeristen te verwelkomen.

 

Qatar Airways

Qatar Airways wil komende zomer wereldwijd tachtig bestemmingen aanvliegen vanaf thuisbasis Doha. Dat heeft de Arabische luchtvaartmaatschappij bekendgemaakt via Twitter. Qatar Airways hield tijdens het hoogtepunt van de corona-uitbraak een routenetwerk van dertig bestemmingen in stand.

 

SAS

SAS hervat in juni de vluchtuitvoering naar Schiphol. Met ingang van 8 juni vliegt de Scandinavische luchtvaartmaatschappij weer van Kopenhagen naar Amsterdam. Ook diverse andere routes gaan in de loop van juni weer van start, zo maakte SAS woensdag bekend.

 

Vuchten van en naar China

China overweegt vanaf 1 juni aanzienlijk meer internationale vluchten toe te staan. Voorwaarde is dat het aantal geïmporteerde gevallen van het coronavirus onder controle zal zijn. Het aantal van 134 wekelijks toegestane internationale vluchten zou daardoor kunnen stijgen tot 407.

 

KLM

Nu reisrestricties steeds meer worden versoepeld bouwt KLM het routenetwerk langzaamaan weer uit. Begin deze week zijn de reguliere vluchten naar twee verre bestemmingen hervat: Kuala Lumpur en Manilla. Daarmee vliegt KLM nu naar in totaal 33 intercontinentale bestemmingen.

 

Austrian Airlines

Na drie maanden aan de grond hervat Austrian Airlines op 15 juni de vluchtuitvoering. In de laatste twee weken van juni worden in totaal 37 Europese lijndiensten weer opgestart, waaronder die naar Brussel, Schiphol en Düsseldorf.

 

Lufthansa Group

De Lufthansa Group lijkt steeds optimistischer te worden over de hervatting van het vliegverkeer. De groep breidt opnieuw het vluchtschema uit in juni. In plaats van de eerder aangekondigde 1.800 retourvluchten per week, worden dat er vanaf half juni nu ruim 2.000.

 

Iberia

Iberia start vanaf 1 juli een groot deel van het Europese netwerk weer op. De Spaanse maatschappij vliegt momenteel naar Londen, Parijs en een handjevol binnenlandse luchthavens, maar daar komen in de zomervakantie tientallen bestemmingen bij, waaronder Brussel.

 

Lees hier het positieve luchtvaartnieuws van vorige week